În periada 27 ianuarie- 2 februarie 2020, s-a desfășurat al doilea flux de formare a altor 3 cadre didactice din școala noastră în cadrul proiectului Erasmus Plus Optimizarea procesului educativ prin mijloace moderne specifice sec. XXI. Cursul de formare a fost in Dublin și s-a numit There’s an App for That! Exploring the best Apps for Teaching and Student Learning. Cele 3 cadre didactice participante la acest curs au fost: prof. înv primar Cătoiu Gabriela, prof. de limba si literatura română Tropcea Daniela și prof de istorie Voica Carmen-Florentina. Ceilalţi cursanţi prezenţi au fost din România, Cehia, Italia şi Spania, profesori de diverse discipline precum informatică, psihologie, spaniolă, engleză, arhitectură. Cursul a avut ca scop prezentarea de aplicații diverse și modul lor de intergrare eficientă în procesul educativ.
O aplicație interesantă prezentată în prima zi a fost Nearpod, acesta ajută la organizarea eficientă a informaţiei, cu un feedback în timp real și poate fi folosită cu succes la clasă pentru a prezenta informaţii noi dar şi a evalua nivelul de înţelegere al acesteia.
O aplicație de tip class management care ne-a fost prezentată este Edmodo, o aşa numită variantă facebook a profesorilor. Este o aplicaţie utilă putându-se realiza grupuri (clase de elevi) care pot fi coordonate cu uşurinţă de profesor, această aplicaţie necesitând accesarea de pe un cont preexistent de google. Pot fi postate activităţi şi teme pentru elevi, teste, se poate realiza o evaluare în timp real al progresului pe care îl înregistrează elevii în îndeplinirea sarcinilor de lucru, dar de asemenea se pot posta de către profesor observaţii referitoare la modul în care elevii au realizat temele, sarcinile de lucru.
O aplicaţie interesantă pentru elevii de învaţământ primar este Class dojo. Este tot o aplicaţie de tip managementul clasei dar care îi atrage pe elevi pentru că fiecare îşi poate alege un avatar. Profesorul poate realiza un feekback rapid la o activitate sau la sfârşitul zilei de curs, prin intermediul unor emoticoane, sau mesaje simple pozitive sau negative. Profesorul poate ţine o legătură strânsă şi cu părinţii clasei postând mesaje acestora.
O altă aplicaţie interesantă care s-ar aplica la multe discipline ar fi Classroomscreen, care funcţionează ca o tablă electronică. Se poate selecta limba, un fundal altul decât cel alb, se selecteză un nivel de sunet acceptat pentru desfăşurarea normală a activităţii, se pot realiza desene, se pot scrie texte, sarcini de lucru, teste. Pentru a menţine atenţia, concetrarea şi a coordona activitatea, pot fi folosite mesaje scurte, se poate fixa un temporizator al activităţii. Un alt aspect pozitiv este faptul că oferă un feedback în timp real al activităţii prin prin intermediul emoticoanelor pe care elevii le pot selecta al sfârşitul activităţii.
O altă aplicaţie care poate fi folosită la mai multe discipline este Wheeldecide. Aceasta permite profesorului să realizeze activităţi de evaluare, consolidare. Pe feţele roţii se pot scrie întrebări, exerciţii, texte. Prin învârtirea roţii se alege aleatoriu o întrebare, exerciţiu, text la care să răspundă elevii. Cred că această aplicaţie mai limitează nivelul de stres pentru elevii mai emotivi, dacă s-ar folosi la evaluare.
Învăţarea prin muzică se poate realiza cu ajutorul aplicaţiei Lyricstraining unde există numeroase melodii ce pot fi folosite dar se pot încărca şi melodii în limba română pentru că ele nu există în aplicaţie. Se pot realiza activităţi de tip completare de cuvinte, ascultare.
Una din aplicaţiile ce dezvoltă abilităţile de învăţare, este Freerice. Această aplicaţie are jocuri sub formă de întrebări pentru mai multe discipline (limbi străine: engleză,- vocabular şi gramatică- germană, spaniolă, franceză, italiană, latină, cehă, mate, anatomie, geografie, desen, chimie). Dezavantajul acestei aplicaţii este că organizarea conţinutului se face pe nivele de dificultate, pentru a trece la nivelul următor trebuie realizat un anumit punctaj, astfel este destul de dificil să se organizeze la clase cu efective mari de elevi.
Aplicaţia Thinglink permite realizarea de materiale audio-video, mi s-a părut interesantă pentru a distribui materiale originale pe care le putem folosi în scop didactic.
O altă aplicație interesantă este Edpuzzle, care permite căutarea de materiale pe you tube, ce pot fi apoi editate, apoi se pot însera note audio şi teste cu întrebări de tip răpuns scurt sau alegere multiplă. Editatea materialelor permite scurtarea lor, personalizarea lor prin adăugarea de note audio şi teste care captează atenţia elevilor. Aplicaţia Learning app.org este foarte generoasă în ceea ce priveşte modul de concepere a testelor de evaluare. Există numeroase modele de teste predefinite şi posibilitatea de a redacta teste noi foarte variate.
Deși volumul de informație a fost destul de mare aplicațiile studiate ni s-au părut tuturor foarte interesante și ușor de folosit în toate momentele și tipurile de lecții.
PROGRAM AUDIENȚE:
Director,
prof. ȘTIUCĂ-LEFCENCU ADRIANA
Luni: 9.20-11.05
Joi: 13.05-14.55
Vineri: 7.30-9.15
Director adjunct,
prof. POPA MARILENA
Marți: 8.25-10.10
Miercuri: 14.05-15.50
Joi: 8.25-10.10
Adresă: | Aleea Lăcrămioarelor nr.2 | |
Telefon: | 0268 329007 | |
Fax: | 0268 329007 | |
Email: | Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. |
Program secretariat cu publicul:
Marți: 14-17
Joi: 8.30-10.30